No. Matrik : SX120013BECS04
Nasi
Lemak, iaitu nasi yang dimasak dengan santan, dihidang dengan bahan- bahan asas
seperti sambal ikan bilis, telur rebus atau goreng, timun, kacang dan ikan
bilis goreng, merupakan hidangan kegemaran semua bangsa di Malaysia dan
ianya merupakan masakan Melayu. Nasi
Lemak boleh dihidangkan dalam kepelbagaian citarasa mengikut kehendak masing –
masing dan boleh dimakan pada waktu pagi, petang atau malam. Nasi lemak bukan sahaja boleh diperolehi
daripada Restoran Melayu, malah ianya juga boleh diperolehi secara meluas di Restoran Indian dan juga Cina di negara kita
Malaysia. Masakan Nasi lemak dikalangan masyarakat Indian merupakan satu cross culture daripada masyarakat Melayu.
Merujuk
kepada gambar Nasi lemak diatas, saya telah menikmatinya di Kedai Makanan
Selvaa yang terletak di Taman Melawis, Klang. Antara hidangan sampingan bagi
Nasi Lemak tersebut adalah kacang goreng, ikan bilis goreng, kepingan timun,
telur rebus, ayam goreng dan sambal.
Harga bagi Nasi Lemak tersebut adalah RM 5.50 yang berbaloi dengan kandunganya yang
memuaskan bagi saya.
Hidangan
nasi lemak dengan bau santan kelapa dan daun pandan dengan sambal ikan bilis
yang pedas dan manis begitu menyelerakan. Kacang tanah dan ikan bilis yang digoreng
dengan secukupnya begitu sedap dimakan. Tambahan ayam goreng dan telur rebus
merupakan makanan kegemaran saya, telah menambah keenakan nasi lemak yang saya
nikmati di Kedai Makanan Selvaa.
Selain daripada hidangan nasi lemak yang asas,
nasi lemak juga boleh dimakan bersama kari ayam, kari kambing, sambal sotong,
sambal udang, sambal petai atau rendang mengikut selera masing-masing.
No comments:
Post a Comment