ALI IMRAN BIN MOHD DRUS
SX 122 686 GUF 04
Char
Koay Teow adalah antara hidangan yang menjadi kegemaran sebilangan besar rakyat
Malaysia tidak kira kecil, besar, tua dan muda.Oleh kerana tekak saya telah
biasa dengan rasa Char Koay Teow Sg. Dua Pulau Pinang (yang merupakan menu wajibsetiap
kali pulang ke kampung) , saya telah mencuba hampir setiap restoran yang
dikatakan setanding dengan rasa Char Koay Teow tersebut di sekitar Kuala
Lumpur.
Tetapi kali ini saya ingin berkongsi dengan
semua bahawa bukan semua restoran mempunyai kemahiran untuk menyediakan dan
menghidangkan menu yang digemari ramai ini. Restoran Nasi Ayam Tat merupakan
sebuah restoran yang terkenal dengan nasi ayamnya yang mana menu asalnya
berasal dari Alor Setar. Selain nasi ayam , restoran ini juga menyediakan menu
yang pelbagai antaranya ialah hidangan ala barat, sup dan Char Koay Teow.
Pada
pendapat saya rasa Char Koay Teow yang dihidangkan amatlah tidak menepati
citarasa saya. Setiap kali saya berkunjung ke restoran ini dan jika saya
memilih Char Koay Teow sebagai hidangan utama, pasti rasanya berbeza-beza.
Tidak pernah sekalipun saya rasa keenakan melainkan rasa kuah yang hangit dan
sekadar mengalas perut yang telah lapar. Char Koay Teow Spesial disini pula hanya
ditambah dengan sebiji telur goreng , 2 hingga 3 ketul kerang dan seekor udang
sahaja berbanding dengan restoran lain yang tidak ‘kedekut’ dalam menyediakan
sesuatu yang dianggap special. Walaupun warna kuahnya agak sama dengan restoran
lain, persembahan lain agak mengecewakan. Susunan jeruk cili dan seekor udang
sekadar seperti menuangkan semua dalam satu pinggan sahaja. Harga yang ditawarkan
untuk sepinggan Char Koay Teow biasa adalah RM 4.00 manakala untuk special
hanya RM 5.50.Ia tidaklah terlalu mahal untuk dirasai oleh semua orang yang
ingin mencuba.
No comments:
Post a Comment