Friday 8 August 2014

FOOD REVIEW

NUR AZIRA BINTI ABDUL MAJID  SX120070BELS04
FOOD REVIEW- NASI LEMAK TANGLING

SEJARAH NASI LEMAK
  Nasi lemak merupakan makanan tradisi bagi Melayu  kegemaran bagi orang Malaysia . Ianya juga boleh di temui di Singapura, Indonesia  dan  Brunei. Di Jakarta hidangan yang sama dengan nasi lemak dikenali dengan nama nasi uduk, sedangkan di Jawa Tengah dengan nama sega liwet atau nasi liwet. Di Aceh hidangan yang mirip nasi lemak disebut nasi gurih.
  Nasi lemak merujuk kepada nasi  yang dimasak dengan menggunakan santan  kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun  pandan  dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan  telur, timun, ikan bilis goreng ,kacang goreng dan sambal. Tetapi kininasi lemak dijual dengan pelbagai lauk seperti  daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu). Nasi lemak hidangan yang mudah dan ringkas . Hidangannya lengkap berasaskan nasi yang berlemak santan ditambah rasa pedas sambal , kerangupan ikan bilis ,kepejalan telur rebus dan ditawarkan pedasnya dengan timun .
  Jika menulusuri latar sejarah , nasi lemak mempunyai ceritanya yang tersendiri .Maka , terciptalah satu pantun orang dahulu yang berbunyi :
Nasi lemak buah bidara,
Sayang selasih hamba lurutkan;
Buang emak buang saudara,
Kerana kekasih hamba turutkan.

  Namun begitu ,nasi lemak asalnya bukanlah merupakan makanan sarapan harian wajib masyarakat Melayu Malaysia pada umumnya. Amalan pemakanan nasi lemak merupakan satu bentuk bekalan hidangan / bungkusan makanan kepada para pesawah padi mahupun orang yang mengusahakan kebun  getah , kelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Oleh kerana nasi lemak mempunyai jumlah kalori/ tenaga yang tinggi, selain mempunyai komposisi lemak yang tinggi untuk membekalkan tenaga yang lebih baik dari karbohidrat, kebanyakan masyarakat Melayu di  Semenanjung Malaysia, Selatan Thai, Brunei dan Singapura, menjadikan nasi lemak sebagai bekalan untuk santapan mereka selepas membanting keringat.

NASI LEMAK BEST DI LEMBAH KELANG
Nasi Lemak Tanglin terletak di Gerai 6, Kompleks Makan Tanglin .Nama kedai ini diambil dari nama jalan tanglin, Jalan Cendarasi, 65800 Kuala Lumpur.  Jika anda bernasib baik anda tidak perlu beratur dan ia jarang berlaku kerana selalunya terdapat ramai pengunjung datang untuk makan nasi lemak di sini. Gerai ini di buka setiap hari dari jam 7 pagi – 9.30 malam tetapi pada hari sabtu, ahad dan cuti umum ia di buka pada jam 7 pagi – 12 tengah hari.

Di sini ditawarkan pelbagai sambal dari telur ayam, hingalah paru-paru lembu, tetapi disini yang paling popular ialah rendang ayam, sambal sotong dan paru lembu.. Ok kita bermula review ini dengan nasi, nasi disini agak segar rasanya kerana ketika masih panas ia mengeluarkan aroma “daun pandan”. Ikan bilis goreng banyak membantu untuk menambah “kick” kerana rasanya yang masin dan rangup. Sambal sotong tidak pedas jadi sesiapa yang suka akan rasa sebegini mungkin ini boleh menjadi kegemaran anda. Nasi Lemak Tangling ini juga di makan bersama Pegedil. Harga bagi hidangan lengkap ini ialah RM 9.50
Nasi Lemak Tanglin mempunyai nama dan nilai nostalgia tersendiri maklumlah gerai ini telah wujud pada zaman sebelum merdeka lagi iaitu tahun 1948 dan telah mempunyai pengikutnya tersendiri

No comments:

Post a Comment