AZRINA IBRAHIM | SX120051BELS04
Walaupun memandu ke Ampang itu
agak sedikit sesak dengan trafik, tetapi bagi mendapatkan sate zaini, ia adalah sangat berbaloi. Gerai ini
telah wujud selama 30 tahun dan setiap malam anda akan dapat lihat orang beratur untuk mendapat makanan mereka
atau membungkus beberapa untuk dibawa pulang bagi makan malam. Itulah puncanya kenapa
kita lihat pelanggan mereka sentiasa ramai.
Sate daging memang well
marinated, penuh berempah, isinya lembut dan sangat lazat. Namun sate ayamnya
tidak sesedap daging lembunya, tetapi tetap terbaik. Kedua-duanya diperap cukup
lama sehingga isinya menyerap rempahnya. Sekeping lemak dilapiskan antara daging
batang pinang yang lembut semata-mata untuk menjaga kelembutan apabila dibakar
di atas api, dan akan menampakkan lemak menitis bagi memastikan ia lembap.
Begitu juga dengan sate ayam yang dimasak dengan sempurna. Kuah kacang juga
memainkan peranan, walaupun adalah semata-mata aksesori dan bukan satu
keperluan tapi rasanya juga kene dengan selera saya. Delish! Jadi apa yang
membuat sate di sini berbeza dari banyak gerai-gerai lain di seluruh bandar?
Jika anda lihat dengan teliti di tempat pembakar, api mengeluarkan cahaya yang berwarna biru
ketuaan sedikit, ia menunjukkan haba yang dikeluarkan adalah tinggi daripada
bara merah biasa. Ini adalah kerana penggunaan batu sungai sebagai tambahan kepada
arang, yang menyimpan haba dan menghasilkan haba yang tinggi. Memasak sate dengan
cara ini membolehkan daging untuk dimasak cepat.
Selain daripada sate daging dan
ayam, Zaini sate juga menjual sate hati ayam, sate perut dan kambing. Harga
bagi secucuk sate kambing ialah RM1.00 manakala sate perut dan hati ayam adalah
RM1.20, bagi ayam dan danging hanya 70sen setiap cucuk. Bagi sebungkus nasi
Impit pula adalah RM4.
No comments:
Post a Comment