HARON BIN SAMSUDDIN
SX122690GUF04
NASI LEMAK
Nasi Lemak?
Apabila disebut makanan sarapan pagi yang paling sedap, sudah tentunya masakan
nasi lemak yang dibuat oleh emak. Ianya merupakan bekalan sarapan pagi ketika
ke sekolah dan juga kebun pada era 70an dan 80an. Tapi kini, masakan air tangan
emak tidak dapat dirasai lagi (emak tidak
berapa sihat) namun masakan dan makanan ini dapat diwarisi oleh generasi
kedua. Nasi lemak hidangan yang ringkas, mudah dan sedap. Hidangannya lengkap
berasaskan nasi yang berlemak santan ditambah rasa dengan cara masakan
tradisional dan sambal ikan bilis pedas-sedap sudah tentunya tidak dapat
dilupakan. Nasi lemak adalah
masakan yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa bagi menambah rasa
lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi
menambahkan aromanya.
Nasi Lemak
merupakan makanan tradisi bagi masyarakat melayu dan boleh ditemui di mana-mana
tetapi bagi mendapatkan masakan yang betul-betul sedap agak sukar ditemui. Nasi
lemak biasanya dihidangkan dengan telur rebus, timun, kacang goreng dan
bersambalkan ikan bilis goreng. Tetapi kini, nasi lemak dijual dengan pelbagai
lauk pauk seperti daging, ayam, sotong, udang dan sebagainya yang menyebabkan
makanan ini boleh diterima oleh pelbagai kaum. Pada masakini, nasi lemak bukan
sahaja dinikmati pada waktu pagi. Malahan, ianya boleh dinikmati pada waktu
makan tengahari dan malam.
Pada alaf ini, Nasi Lemak bukan lagi merupakan makanan
yang dijual di tepi jalan saja malahan telah memasuki pasaran restoran, hotel
dan sebagainya. Pengusahanya pula bukannya dikalangan orang melayu sahaja
malahan diusaha oleh kaum lain. Saya ingin menarik perhatian pembaca, terdapat
pengusaha boleh menguruskan perniagaan nasi lemak dan teh tarik dengan kos yang
agak murah. Nasi lemaknya bolehlah dikatogerikan sedap juga. Restoran ini
menjadi tumpuan setiap hari. Restoran AL FALAH terletak di No: 42, Jalan Pauh
Kajang 3/KU3, 42100 Batu Belah, Klang, Selangor.
Restoran ini menjual pelbagai lauk-pauk termasuklah menu
makanan tengahari dan masakannya sungguh menyelerakan. Apa yang menarik di
restoran ini adalah nasi lemak dan teh tarik dijual dengan harga RM 3.00 dan
bagi saya ianya bolehlah dikira sebagai harga yang berpatutan dengan
kuantitinya. Bagi setiap tambahan lauk lain dikira pada harga yang berasingan. Mungkin
ada sesetengah peniaga boleh jual lebih rendah dari harga ini, bagi saya kalau
makanan itu sedap dan harga yang berpatutan sudah tentu ianya menjadi daya
tarikan orangramai. "Apa Yang Penting"
kesedapan dan keenakan makanan adalah mengikut selera masing-masing.
“Makan Untuk Hidup atau Hidup Untuk Makan” renung-renungkanlah…..
No comments:
Post a Comment