SAIFUL BAHARI BIN ABDULLAH (SX120124BQS04)
Nasi Lemak ialah sejenis makanan yang sinonim dengan orang melayu sejak
dari zaman dulu lagi. Nasi lemak biasanya dijadikan makanan sarapan pagi oleh
orang-orang melayu. Walaubagaimanapun sekarang ini nasi lemak boleh didapati
pada bila-bila masa tidak kira pagi, tengahari, petang ataupun malam. Pada masa
ini nasi lemak bukan hanya digemari oleh orang melayu, malah orang cina dan
india juga menggemarinya, sehingga ada juga dikalangan orang cina dan india
yang pandai mebuat nasi nasi lemak. Komponen penting nasi lemak ialah nasi,
sambal ikan bilis, telur rebus, timun dan kadangkala kacang goreng.
Di Ampang, khususnya di Taman Bukit Indah nasi lemak ‘Marvellous’ tidak
asing bagi masyarakat disini. Nasi lemak ‘Marvellous’ menjadi pilihan ramai
bukan hanya kerana rasanya yang lazat malah harganya sangat murah iaitu cuma
RM0.80 sen sebungkus. Nasinya yang dimasak dengan penuh rasa ‘lemak’ dengan
sambalnya yang sangat enak dibungkus
menggunakan daun pisangmenjadikan nasi lemak ‘Marvellous’ menjadi antara
pilihan masyarakat Ampang tidak kira bangsa samada melayu, cina dan india. Nasi lemak ‘Marvellous’ yang dijual dengan
harga 80 sen sebungkus ini hanya berlaukan telur rebus walaubagaimanapun
pelanggan juga diberi pilihan lauk tambahan lain seperti sambal sotong, ayam
goreng, telur goreng, ayam masak sambal dan paru goreng. Dan harganya akan
berubah mengikut lauk tambahan yang diminta. Dengan harga yang hanya 80 sen
sebungkus, biasanya setiap pelanggan akan makan sekurang-kurangnya dua bungkus
seorang berserta dengan lauk-lauk tambahan lain.
Jika dibandingkan nasi lemak ‘Marvellous’ ini dengan nasi lemak Kelantan,
ianya sedikit berbeza. Ini kerana biasanya nasi lemak Kelantan, sambal ikan
bilis dimasak bersama-sama dan rasanya juga lebih pedas. Nasi lemak Kelantan
rasanya lebih ‘lemak’ dan tidak dihidangkan bersama-sama kacang goreng. Secara
peribadi walaupun nasi lemak ‘Marvellous’ ini sedap dan enak ianya tidaklah
seenak nasi lemak Kelantan terutamanya yang dimasak oleh emak saya. Bagi saya masakan
mak dengan hasil ‘air tangan mak’ tiada tandingannya, yang pasti semuanya sedap
bila sesuatu masakan itu dibuat oleh mak kita.
Sekian, terima kasih.
No comments:
Post a Comment